L’APLEC, Associació Promotora de la Llengua Catalana, és una entitat sense ànim de lucre creada a Igualada per poder dur a terme tota mena d’activitats que promoguin la llengua catalana. Volem engegar qualsevol activitat que ajudi a millorar l’ús de la llengua catalana (cursos, tallers, conferències, presentació de publicacions, divulgació d’activitats relacionades amb la llengua...).

Presentació del Diccionari de sinònims en línia

23 de May de 2016 | Autor:
A càrrec de l'autor, Albert Jané, i del cap del Servei de Correcció Lingüística de l'IEC, Josep Maria Mestres
Aplec, Associació Promotora de la Llengua Catalana

El passat dissabte 21 de maig es va fer, a la Biblioteca Central d'Igualada, la presentació del Diccionari de sinònims en línia a càrrec del seu autor, Albert Jané, i del cap del Servei de Correcció Lingüística de l'Institut d'Estudis Catalans, Josep Maria Mestres. La primera edició d'aquest diccionari va aparèixer l'any 1972 i va ser publicada per Aedos, i la segona edició data del 1995, publicada per Barcanova. Aquesta tercera edició, ja en línia, conté més de 27500 articles, mil més que les edicions precedents, i el motor de cerca permet fer consultes molt concretes i precises.

Durant la presentació, Josep Maria Mestres i Albert Jané van explicar la complexitat i els detalls de la recerca de sinònims i de la creació d'un diccionari com aquest, des de la primera edició fins a aquesta tercera en format digital. Després vam passar a conèixer el funcionament del diccionari en línia i vam aprofundir en totes les modalitats de cerca que ens permet fer, des d'una cerca general fins a una cerca avançada per funció sintàctica o de mots que comencen, acaben o contenen un grup de lletres concret. També es va explicar el funcionament intern del programari, i finalment Josep Maria Mestres va donar alguns trucs per buscar curiositats com per exemple quants articles conté el diccionari o quants mots d'altres llengües hi apareixen. L'acte va concloure amb una copa de cava i un pica-pica per a tots els assistents.

Va ser un matí molt profitós per descobrir les interioritats i l'ús eficient d'una eina interessant i útil que ara és a l'abast de tothom. Us deixem amb unes quantes fotos de l'acte i us convidem a consultar i divertir-vos amb el Diccionari de sinònims en línia.