L’APLEC, Associació Promotora de la Llengua Catalana, és una entitat sense ànim de lucre creada a Igualada per poder dur a terme tota mena d’activitats que promoguin la llengua catalana. Volem engegar qualsevol activitat que ajudi a millorar l’ús de la llengua catalana (cursos, tallers, conferències, presentació de publicacions, divulgació d’activitats relacionades amb la llengua...).

De Sant Jordi a Sant Joan, els dissabtes de l’APLEC

18 de May de 2013 | Autor:
Aplec, Associació Promotora de la Llengua Catalana

El dissabte 18, l’Associació Promotora de la Llengua Catalana (APLEC) va dur a terme tot un seguit d’actes emmarcats en el cicle «De Sant Jordi a Sant Joan, els dissabtes de l’APLEC». Al matí, Josep M. Mestres i Serra, cap del Servei de Correcció Lingüística de l’Institut d’Estudis Catalans, impartí una sessió magistral sobre les directrius que cal seguir per redactar adequadament les normes articulades (com ara les lleis), adreçada especialment als alumnes dels cursos de català de l’APLEC i a persones vinculades amb l’àmbit de la sessió.

A les 12 del migdia, la presidenta de l’Associació, Roser Torras, va repartir els premis corresponents al I Dictat en Català d’Igualada, activitat que es va fer el passat 27 d’abril i que va tenir molt bona acollida: hi van participar 29 persones en la categoria d’adults i 7 en la categoria de joves. En la categoria d’adults, els tres primers classificats van ser Jaume Riba (que va guanyar una estada d’un cap de setmana per a dues persones en un indret de Catalunya a triar), Maria Romero (que es va endur un lot de llibres relacionats amb Igualada i la llengua catalana) i Montserrat Xaus (que va guanyar una subscripció d’un any a la revista Llengua Nacional). En la categoria de joves, els guanyadors van ser Judit Vidal (que va rebre un joc de Scrabble en català), Claudina Canals (que va guanyar també un lot de llibres relacionats amb Igualada i la llengua catalana) i Anna Solé (que va guanyar un lot de material escolar).

Tot seguit, Josep M. Mestres lliurà els diplomes als alumnes dels cursos organitzats per l’Associació: el Curs de correcció de textos, el Curs de traducció de textos (castellà-català), el Curs de català jurídic i administratiu, el Curs de nivell superior i el Curs de nivell elemental.

Finalment, Josep M. Mestres, amb la col·laboració de Carme Kellner, va impartir el III Seminari sobre Coses que Cal Saber de la Llengua Catalana: «La petita història de la correcció de textos a l’Institut d’Estudis Catalans (1907-2007)», en el qual va fer un repàs de la correcció de textos al llarg dels 106 anys de vida de la institució i va comentar el paper destacat de diversos igualadins il·lustres a l’IEC: Joan Mercader, Josep M. Torras, Emili Vallès i Rosalina Poch.